امروز در این مقاله از سایت کلینیک چشم پزشکی هما درباره لیزر چشم دیابتی گفتگو خواهیم کرد. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما همراه باشید.
لیزر کردن یکی از راه های درمان بیماری های چشم می باشد، لیزر پرتوهای نوری شدید و متراکم است که به قسمت اسیب دیده فرستاده می شود و در درمان نوع اسیب موثر است. لیزر درمانی با توجه به نوع و میزان بیماری توسط پزشک توصیه و پیشنهاد می شود، لیزر درمانی راهی مناسب برای جلوگیری از پیشرفت بیماری و از دست دادن بینایی بیماران دیابتی می شود.
اثر دیابت بر بینایی
سلامتی چشم از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا بینایی از مهم ترین حواس انسان است که تمامی فعالیت ها و امور هر فرد را تحت الشعاع قرار می دهد. برخی از بیماری ها و داروها بر روی سلامت بینایی و چشم تاثیر گذار هستند و به مرور زمان باعث تضعیف قدرت بینایی و کاهش دید می شوند.
دیابت یکی از بیماری هایی است که به صورت های مختلف بینایی را درگیر می کند و اثر منفی بر بینایی فرد بیمار می گذارد به همین علت کنترل دیابت و تشخیص و درمان زودهنگام عوارض آن بر بینایی اهمیت بسیاری دارد.
دیابت می تواند بر بخش های مختلف چشم و به صورت های مختلفی بینایی را تحت تاثیر قرار می دهد که هر کدام روش درمان مناسب خاص خود را طلب می کند. یکی از عوارض دیابت بر بینایی رتینوپاتی دیابتی است. رتینوپاتی آسیبی است که به علت قند خون بالا به شبکیه چشم وارد می شود. به سبب قند خون بالا، جریان خون با فشار وارد مویرگ های شبکیه می شود که باعث رشد غیرطبیعی مویرگ ها و خونریزی و کاهش دید می شود اگر در مدت زمان طولانی رتینوپاتی دیابتی درمان نشود می تواند سبب کوری و نابینایی فرد شود.
رتینوپاتی دیابتی چیست
در پشت چشم لایه ای نازک متشکل از سلول ها و مویرگ های نازک خونی تشکیل شده است که شبکیه ی چشم نامیده می شود، شبکیه نور انعکاسی از اجسام و اطراف را دریافت و به صورت سیگنال به مغز می فرستد و مغز با تفسیر این سیگنال ها تصاویر را برای ما نمایان می کند به همین علت شبکیه نیازمند خون رسانی دائمی می باشد ، با افزایش قند خون در بیماران دیابتی، خون با فشار بالایی به مویرگ های شبکیه وارد می شود که باعث رشد غیرطبیعی رگ ها می شود و درد و کاهش دید را به دنبال دارد. رتینوپاتی دارای سه مرحله است که در هر مرحله بیماری حادتر و بینایی ضعیف تر می شود و به تدریج با درگیر شدن رگ های بیشتر و رشد بیشتر ان ها فرد مبتلا به رتینوپاتی دیابتی با احتمال نابینایی رو به رو می شود.
علائم رتینوپاتی دیابتی چیست
بیماری رتینوپاتی دیابتی ، بیماری می باشد که در ابتدا علائم ویژه و خاصی ندارد و با پیشرفت بیماری به مرور علائم ان نمایان می شود اما تشخیص اولیه می تواند در طی معاینات چشمی دیابت باشد . این بیماری بدون درد را تنها به وسیله ی دستگاه های مخصوص چشم پزشکی می توان مشاهده کرد که در چشم چه تغییراتی ایجاد شده است و نیازمند مداخله و مراجعه ی فوری پزشک متخصص می باشد. اگر شما یا نزدیکانتان به بیماری دیابت مبتلا هستید، در صورت مشاهده ی هر گونه از علائم زیر به پزشک متخصص چشم مراجعه نمایید:
- به تدریج دید شما بدتر میشود.
- دید خود را به صورت ناگهانی از دست میدهید.
- اشکال شناوری را در میدان دید خود میبینید.
- تاری یا لکههایی روی چشم میبینید.
- چشم درد و قرمزی دارید.
نکته ی مهمی که باید مد نظر داشته باشید این است که داشتن هر یک از این علائم ها به معنی ابتلای شما به رتینوپاتی دیابتی نمی باشد و برای تشخیص این بیماری باید حتما به پزشک مراجعه کنید. در درمان بیماری ها ، تشخیص زودهنگام و به موقع بسیار موثر است. درمان با لیزر یکی از مهم ترین و موثرترین راه های درمان رتینوپاتی دیابتی است.
انواع رتینوپاتی دیابتی
پیش تر در این مقاله گفته شد که رتینوپاتی دیابتی دارای مرحله های مختلف است که هر یک از این مراحل برای خود علائمی دارد و نسبت به میزان اسیب و محل آسیب نامی را به خود اختصاص داده اند. دو نوع رتینوپاتی دیابتی به صورت زیر است:
1. رتینوپاتی زمینه ای ( NPDR):
این نوع از رتینوپاتی با اسیب خفیف در پرده شبکیه همراه شده و باعث خروج مایع یا خون از عروق شبکیه به داخل شبکیه می شود. مایع یا خونی که نشت می کند در پرده شبکیه باعث تورم شده و یا رسوباتی به نام اگزودا ایجاد می کند.
2. رتینوپاتی پرولیفراتیو یا رتینوپاتی تکثیری ( PDR):
در این مرحله رگ های خونی و غیر طبیعی بر روی سطح شبکیه رشد می کنند. رگ های ایجاد شده دیواره ضعیف تری دارند و شکننده تر هستند و همچنین ممکن است باعث ایجاد خونریزی شوند. زمانی که رگ های خونی غیرطبیعی در اطراف مردمک روی عنبیه در قسمت رنگی چشم رشد کنند و با افزایش فشار چشم باعث ایجاد آب سیاه یا گلوکوم می شود که علاوه بر درد بینایی را تحت تاثیر قرار می دهد.
انواع لیزر درمانی برای رتینوپاتی دیابتی
رتینوپاتی دیابتی همان طور که گفته شد دارای سه مرحله است و با توجه به نوع مرحله و میزان اسیب دیدگی و دیگر موارد ، دارای درمان های متفاوتی می باشد. اگر دکتر شما برای شما لیزر درمانی تجویز کرده است باید در نظر داشته باشید که لیزر درمانی نیز حالت ها و انواع مختلفی دارد که با توجه به مشخصه های بیماری و اسیب دیدگی، ناحیه ی اسیب و شرایط شما مشخص می شود. انواع لیزر درمانی عبارتند از:
1. فوتوکوآگولاسیون لیزری یا لیزر کانونی یا لیزر شبکه ای
در این نوع لیزر درمانی مستقیماً انرژی را به هدف و محل اسیب دیده می تاباند و باعث از بین رفتن لکه های تیره در بینایی می شود. این روش عمدتا رگ های خاصی را که به سبب دیابت دچار مشکل شده اند را درمان می کند.
2. اسکاتر فوتوکوآگولاسیون لیزری
در این روش انرژی به هزاران نقطه در اطراف شبکیه فرستاده می شود و مرکز شبکیه دست نخورده باقی می ماند. این روش لیزر درمانی سلول های عملکردی را در محیط شبکیه از بین میبرد اما خونرسانی به قسمت های مرکزی شبکیه را بیشتر میکند که به بهبود بینایی افراد کمک میکند.
احتمال موفقیت در لیزر درمانی
لیزر درمانی به طور معمول در زمان چشمگیر شدن فقدان بینایی ارائه می شود. در لیزر شبکیه چشم پارگی رگها دوخته و از تبدیل آنها به زخم که منجر به بروز مشکلاتی برای بینایی می شود، جلوگیری می شود.
تشخیص به موقع و قبل از حاد شدن بیماری ، درمان را تسهیل می کند و احتمال موفقیت در درمان را افزایش می دهد. لیزر درمانی اگر در مراحل ابتدایی و مرحله ی درست تغییرات انجام شود احتمال موفقیت ان بسیار بالا می باشد اما توجه کنید که لیزر درمانی زمانی موفق خواهد بود که بینایی از دست نرفته باشد زیرا در بسیاری از موارد لیزر درمانی باعث برگشت بینایی نمی شود و برگشت بینایی در تعداد افراد کمی اتفاق می افتد. لیزر درمانی باعث جلوگیری از پیشرفت بیماری و از دست رفتن بینایی می شود.
عوارض ناشی بعد از درمانی شبکیه یا لیزر درمانی چشم دیابتی
یکی از عوارض لیزر شبکیه چشم، تاری دید است که معمولا در عرض چند ساعت تا یک روز بعد از عمل جراحی رتینوپاتی دیابتی بهبود می یابد. برخی دیگر از عوارض لیزر درمانی شامل:
- افزایش حساسیت به نور
- دیدن لکه های سیاه در میدان دید
- کاهش دید رنگ
- کاهش دید در تاریکی