بلاگ چشم پزشکی

همه چیز درباره دیابت و شبکیه چشم ( بخش اول )

by بیماری های چشم, شبکیه چشم in ژوئن 28, 2017

اگر می خواهید  درباره دیابت و شبکیه چشم همه چیز را  بدانید ما در سایت کلینیک چشم پزشکی هما به این مساله مهم پرداخته ایم با ما همراه باشید.

دیابت و شبکیه چشم 

دیابت می تواند به عنوان تهدیدی بسیار جدی برای بینایی قلمداد شود. اما خوشبختانه می توان با مصرف دارو، انجام ورزش های منظم و یا رژیم غذایی، دیابت راکنترل نمود و بدین طریق ازعوارض چشمی ناشی از دیابت کاست.

عوارض چشمی دیابت چیست ؟

  • رتینوپاتی دیابتی (آسیب به عروق خونی شبکیه) همراه با تورم مرکز بینایی شبکیه وخونریزی در شبکیه وزجاجیه
  • آب مروارید ( کاتاراکت ) تعریف :
  • آب سیاه (گلوکم )

توصیه می شود به اطلاعاتی که درمورد آب مروارید (کاتاراکت) و آب سیاه (گلوکم) درسایت کلینیک هما بارگذاری شده است مراجعه نماید.حال می خواهیم به آسیب هایی که دیابت به شبکیه چشم وارد می کند بپردازیم. شبکیه لایه ای حساس به نور در چشم است که در بخش عقبی کره چشم قراردارد. نور اجسام پس از ورود به چشم،تصویر را در شبکیه ایجاد می نماید واین تصویر در شبکیه از طریق پیام عصبی به مغز منتقل می گردد و این چرخه منجر به توانایی دیدن برای انسان می شود. بدیهی است که بدون وجود شبکیه امکان دیدن و تماشای محیط پیرامون برای انسان میسر نخواهد گردید.

یکی از شایع ترین عارضه های چشمی ناشی از دیابت و بیماری های قندی، رتینوپاتی دیابتی است که با آسیب رساندن به ساختار شبکیه، حتی می تواند به نابینایی بیمار منجر شود.معمولاً رتینوپاتی دیابتی در ابتدای بیماری، فرد را با مشکل بینایی مواجه نمی کند اما به مرور زمان، رتینوپاتی دیابتی پیشرفت می نماید و بینایی بیمار را به خطر می اندازد. اگر درمان ریتینوپاتی دیابتی به موقع انجام شود دراکثر موارد بیمار از خطر نابینایی نجات پیدا می کند.انجام معاینات دوره ای چشم پزشکی برای افراد مبتلا به رتینوپاتی دیابتی و یا افراد مستعد دیابت بسیار حیاتی و در پروسه کنترل و درمان این بیماری نقش بسزایی دارد.

همه چیز درباره دیابت و شبکه چشم ( بخش اول )

رتینوپاتی دیابتی چگونه منجر به آسیب شبکیه می شود ؟

رتینوپاتی دیابتی به عروق خونی شبکیه آسیب می رساند در ابتدای ابتلای فرد به این بیماری معمولاً هیچ تغییر فاحشی در بینایی شخص به وجود نمی آِید. از دیگرآسیب های وارده به شبکیه در نتیجه ابتلا به رتینوپاتی دیابتی می توان به رسوب ذرات چربی روی شبکیه، مسدود شدن عروق شبکیه ، خونریزی و پارگی رگهای شبکیه ، عروق زایی وایجاد عروق جدید و غیرعادی درعصب بینایی، متورم شدن شبکیه و نهایتاً کاهش دید و یاحتی نابینایی نام برد.هرچقدر بیماری قندی شدیدتر باشد مویرگهای شبکیه بیشترآسیب می بینند وشبکیه بیشتر متورممی شودکه این تورم قدرت بینایی بیمار را کاهش می دهد.

آسیب شبکیه دراثر رتینوپاتی دیابتی دارای سه حالت است :

  • رتینوپاتی دیابتی زمینه ای :

تغیرات عروق خونی دررتینوپاتی دیابتی زمینه ای، محدود به خود شبکیه است. این تغیرات عروقی به شکل گشاد شدن غیرطبیعی مویرگها، ایجاد خونریزی های کوچک درشبکیه، رسوب ذرات چربی و انسداد عروق خونی کوچک شبکیه و نهایتاً تورم شبکیه دیده می شود.

  • رتینوپاتی دیابتی پیشرونده:

با گذشت زمان و پیشرفت بیماری، عروق خونی جدید غیرطبیعی و شکننده درکل شبکیه و زجاجیه

ممکن است ایجاد وگسترش یابد که به این حالت از بیماری، رتینوپاتی دیابتی پیشرونده نامیده می شود.

اگر درمان شبکیه به موقع در دستورکار قرار نگیرد خونریزی عروق گسترش یافته و منجر به تاری دید و تخریب شبکیه متعاقباً نابینایی بیمار رابه دنبال خواهد داشت.

  • تورم لکه زرد (ماکولا) :

زمانی حادث می شود که مایع و چربی از درون عروق خونی آسیب دیده به درون لکه زرد یا ماکولا باعث تورم ماکولا و تاری دید می شود. تورم لکه زرد یا ماکولا هردو نوع رتینوپاتی دیابتی حتی می تواند به عروقی که درتغذیه ناحیه ماکولا (لکه زرد ) نقش دارند نیز آسیب برساند و باعث انسداد این عروق شود. درنتیجه عروق تغذیه کننده ماکولا درشبکیه دچار کم خونی شده و با تضعیف این عروق بینایی بیمار کاهش می یابد. به این نوع آسیب شبکیه، عارضه ایسکمی ماکولا نامیده می شود.

چه کسانی در خطر ابتلا به رتینوپاتی دیابتی هستند؟

همه کسانی که به دیابت نوع اول و دوم مبتلا هستند درخطر ابتلا به رتینوپاتی دیابتی هستند. هرچقدر  مدت زمان ابتلای اشخاص به بیماری دیابت بیشتر باشد احتمال خطر ابتلا به رتینوپاتی دیابتی افزایش خواهد یافت همچنین زنان دیابتی باردار باید در انجام معاینات چشمی دقت بیشتری داشته باشند زیرا سرعت پیشرفت رتینوپاتی دیابتی دردوره حاملگی بیشتراست.

همه چیز درباره دیابت و شبکه چشم ( بخش اول )

علایم رتینوپاتی دیابتی چیست؟

رتینوپاتی دیابتی معمولاً  فاقد علایم هشدار دهنده زودرس هستند و  این بیماری تا مراحل پیشرفته علامت خاصی ندارد به همین علت معاینات منظم و دوره ای چشمی بخصوص برای افراد دیابتی، بسیار مهم است. دربیمارانی که تورم لکه زرد (ماکولا) ایجاد می شود تاری دید پدید می آید .انسداد عروق کوچک شبکیه وعدم خونرسانی به ماکولا ، بینایی فرد را کاهش می دهد. معمولاً کاهش بینایی ایجاد شده در اثر رتینوپاتی دیابتی دایمی و پایدار خواهد بود و قابل درمان نیست.

درصورت ابتلا به رتینوپاتی پیشرونده، خونریزی شبکیه وتاری دید بیشتر می شود ولکه خون ونقطه های شناور درمیدان بینایی مشاهده می شود. معمولاً برطرف کردن لکه های خونی و نقطه های شناور ممکن است روز ها، هفته ها و حتیسال ها طول بکشد و در برخی اوقات تا اخر عمر در چشم باقی بماند .خونریزی های شدید معمولاً در هنگام خواب رخ می دهد و تاری دید بیمار را بصورت جدی رقم خواهد زد.در هفته های آینده چگونگی تشخیص درمان رتینوپاتی دیابتی خواهیم پرداخت.

برای تعیین وقت ویزیت و معاینه چشمی و همچنین سوالات و مشکلات چشمی می توانید تماس بگیرید 09303996580
و