تزریق داخل چشمی
- Home
- تزریق داخل چشمی
تزریق داخل چشمی چیست؟
پزشکان و محققان زیادی هر روزه در تلاش هستند تا درمان بیماری ها را تسهیل کنند و همچنین برای بیماری های صعب العلاج درمانی بیابند تا بتوانند بیماران بیشتری را درمان کنند. در این امر تنها پزشکان موثر نبوده اند بلکه پیشرفت روز افزون تکنولوژی و پیشرفت علوم مختلف نیز به پزشکان کمک کرده اند تا بتوانند در مسیر خود قدم هایی موفق بگذارند و هر روز دانش و راهی جدید برای درمان بیماری ها بیابند. همان طور که می دانید سلامتی از مهم ترین نعمت های هر فردی است که در زندگی بسیار مهم می باشد اما با وجود اهمیت تمام حوزه های پزشکی، می توان گفت چشم پزشکی دارای اهمیت ویژه و خاصی می باشد زیرا بینایی به عنوان یکی از اصلی ترین حواس انسان تمامی فعالیت ها و امور زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد و هر گونه مشکل در بینایی زندگی فرد را تحت الشعاع قرار می دهد. خوشبختانه علم چشم پزشکی نیز مانند دیگر علوم پزشکی پیشرفت های چشمگیری داشته است ، یکی از این موفقیت ها ، دستاورد تزریق داخل چشم می باشد. در گذشته های نه چندان دور درمان بیماری های چشم به جز جراحی ها به قطره های چشم، پماد های چشمی، داروهای خوراکی ختم می شد اما امروزه روشی نوین و جدید در این حوزه به کمک پزشکان آمده است که می تواند تشخیص و درمان را تسهیل کند و علاوه بر این پروسه ی درمان را نیز بسیار تسریع کرده است.
تزریق داخل چشم علاوه بر تسریع پروسه ی درمان و تسهیل تشخیص و درمان، در درمان برخی از بیماری های بینایی که تا قبل صعب العلاج بوده اند نیز بسیار موثر واقع شده است. تزریق داخل چشم روشی نوین و دستاوردی خارق العاده برای علم چشم پزشکی می باشد که پزشکان برای درمان بیماری های مربوط به شبکیه و قرنیه، دست به انجام این اقدام بی نظیر می زنند که همواره موفقیت هایی را نیز در پی دارد. تزریق دارو به طور مستقیم به چشم مزایای بسیاری دارد که به مهم ترین ان می توان کاهش مدت زمان درمان اشاره کرد.
تزریق داخل چشم امری حساس بوده که نیازمند تخصص ودقت بالایی می باشد به علاوه اینکه به دلیل حساسیت بسیار زیاد چشم این عمل باید در محیطی کاملا استریل و با رعایت اصول بهداشتی فراوان انجام شود به سبب همین امر ، عمل تزریق داخل چشم تنها در اتاق عمل و توسط جراحان چشم پزشک انجام می شود.

تزریق داخل چشمی چگونه انجام می شود؟
ممکن است شما هم این جمله که احتیاج به تزریق داخل چشم دارید را شنیده باشید و یا اطرافیانتان ان را شنیده باشند و حال این سوال سوال برای شما پیش آمده باشد که تزریق داخل چشم چگونه انجام می شود؟ تزریق داخل چشمی همان طور که از نامش پیداست، دارو را با سرنگ های مخصوص و ظریف به داخل چشم و شبکیه چشم تزریق می کنند. به طور عمده از این روش برای درمان برخی بیماری ها استفاده می شود که نوعی از رایج ترین موارد آن عبارتند از : رتینوپاتی دیابتی و جلوگیری از خون ریزی آن و از بین بردن لکه های زرد داخل چشم که بر اثر بسیاری از بیماری ها در چشم ایجاد می شود. این روش به درمان بیماری ها سرعت می بخشد و درمان را تسریع و تسهیل می کند. تزریق داروها به داخل چشم توسط جراحان چشم پزشک در اناق عمل و شرایط کامل استریل و مناسب به داخل شبکیه ی چشم، انجام می شود.
آواستین یکی از داروهایی می باشد که امروزه به شکل تزریق داخل چشم مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو نوعی مایع بدون رنگ و بدون بو می باشد و از آن جایی که دارو می باشد و در داخل چشم تزریق می شود کاملا استریل است و در دمای ۲۸ درجه سانتی گراد نگهداری می شود و به هنگام تزریق توسط جراح چشم پزشک به میزان لازمی رقیق شده و به داخل چشم تزریق می شود، داروی آواستین از داروهای خاصی میباشد که در درمان عوارض دژنرسانس وابسته به سن یا تورم مرکز بینایی، اختلالات عروقی به سبب قند بالا در بیماران دیابتی، انسداد رگ های شبکیه و تجمع مایع در مرکز بینایی و… میباشد.
آنتی بیوتیک ها و داروهای ضدالتهاب نیز از دیگر داروهایی هستند که در صورت لزوم به داخل چشم تزریق می شوند. از این روش برای بیمارانی که دچار آب مروارید، آب سیاه و دیگر بیمارانی که رگ های خونی داخل چشم آن ها دچار آسیب شده است نیز استفاده می شود و با تزریق دارو به داخل چشم ، درد را کاهش می دهند و برای درمان اقدام می نمایند که با تزریق مستقیم دارو به چشم روند درمان تسریع می شود و از عوارض جانبی داروهای بر دیگر اعضای بدن جلوگیری می شود. تزریق دارو در داخل چشم با توجه به نوع و میزان بیماری چشمی شما می تواند در چند نوبت انجام شود که البته نظر دکتر بسیار مهم است و باید فاصله ی زمانی مناسب نیز درنظر گرفته شود به همین سبب هرگونه تصمیم گیری در این زمینه بر عهده ی جراحان چشم و یا متخصصین چشم پزشکی می باشد.
تزریق داخل چشم در موارد مختلف زیادی انجام می شود که در فوق به برخی از آن ها اشاره کردیم؛ برخی دیگر از موقعیت ها و زمان هایی که تزریق داخل چشم انجام می شود شامل عوارضی همچون رشد رگ غیرطبیعی داخلی چشم، خونریزی، ورم شبکیه و … انجام پذیر است همچنین استفاده از روش تزریق داخل چشم برای بیماران دیابتی و افراد دچار فشار خون و چربی خون که رگهای شبکیه آنها مختل شده است و همچنین نوزادان نارس دچار اختلال بینایی و در مواردی که رگزایی غیرطبیعی در اثر بیماری سنی شبکیه رخ میدهد، قابل استفاده است.
مدت زمان لازم برای تزریق داخل چشمی
عمل تزریق دارو در داخل چشم تنها چند دقیقه طول می کشد و نیاز به هیچ گونه داروی بیهوشی نیست. زیرا چشم و پلک شما بی حس می شود که در زمان تزریق متوجه درد نشوید، البته به هنگام تزریق شما فشار را تا حدودی حس خواهید کرد.
تمام گفته های فوق را می توان مزیت های روش نوین تزریق داخل چشم دانست اما در مقابل همان طور که می دانید هر روش درمانی مسلما معایب و عوارض جانبی هم خواهند داشت. پس این روش نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد اما در درمان بیماری های نام برده شده، می توان گفت این روش درمانی تاکنون بهترین و مناسب ترین درمان بوده است که حاصل تلاش شبانه روزی پزشکان و محققان زیادی است.

عوارض تزریق داخل چشم چیست؟
هر روش درمانی ممکن است برخی عوارض را به دنبال خود داشته باشد اما همان طور که پیشتر اشاره کردیم تزریق داخل چشم یکی از بهترین و کم عوارض ترین روش های درمان برخی بیماری های چشمی می باشد و می توان عوارض آن را بسیار ناچیز برشمرد، برخی از عوارض تزریق داخل چشم عباراند از:
- خارش چشم
- سوزش محل تزریق تا مدت زمان کمی بعد از انجام این اقدام.
- تورم قرنیه
- خونریزی خفیف و سریع الجذب
- درد در ناحیه ی تزریق
- فشار داخلی چشم افزایش یابد.
- چشم بیمار ممکن است دچار عفونت شود.
- به صورت بسیار نادری امکان جدا شدن شبکیه ی چشم وجود دارد.
- بسیار نادر است اما ممکن است فرد بینایی خود را از دست بدهد.
البته این عوارض به قدری ناچیز هستند که می توان گفت هر عملی این عوارض را در پی دارد و کاملا نرمال است اما همین عوارض احتمالی برای عمل تزریق داخل چشمی بسیار کم و نادر می باشد و موارد آخر نیز تقریبا صفر می باشد و اگر این کار را توسط متخصصان و جراحان چشم مطمئن و حاذق انجام می دهید، جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد.
چه افرادی باید تزریق داخل چشم انجام دهند؟
بیماری های مختلفی با این روش قابل درمان و پیشگیری از حاد شدن بیماری می باشند؛ اما این تصمیم که چه کسانی باید تزریق داخل چشم را انجام دهند به پزشکان متخصص و جراحان چشم بستگی دارد. اما نکته ای که روشن است این می باشد که بیمارانی که به بیماری هایی نظیر آنچه در بالا اشاره شده است، مبتلا هستند علاوه بر چکاب و معاینه ی سالانه چشم خود، در صورت هر گونه مشکل در بینایی اعم از دور بینی، نزدیک بینی، تاری دید، وجود لکه ها و نقطه های سیاه در دید، کج و ماوج دیدن و… حتما باید به متخصص چشم پزشکی مراجعه کنند. تشخیص زودهنگام و به موقع در درمان بیماری بسیاری مهم است، فاصله تشخیص تا درمان اگر زیاد شود احتمال تکرار تزریق داخل چشمی وجود دارد، از همین رو لازم است این فاصله بین تشخیص تا درمان کوتاه شود تا درمان راحت تر و ممکن تر شود به همین سبب مراجعه و تشخیص زودهنگام بسیار مهم و موثر می باشد به علاوه اینکه برخی بیماری ها و استفاده از برخی داروها به طور مستقیم بینایی را درگیر و تحت الشعاع قرار می دهند که مراجعه به چشم پزشک در این مواقع ضرورتی دو چندان پیدا می کند.
