بلاگ چشم پزشکی

اطلاعات کامل درباره عمل جراحی زیبایی پلک یا بلفاروپلاستی

by جراحی چشم, چشم پزشک in نوامبر 10, 2017

اطلاعات کاملی در رابطه با عمل جراحی زیبایی پلک یا بلفاروپلاستی که بهتر است بدانید و همچنین پتوز یا افتادگی پلک چیست و چگونه درمان می شود؟ قبل از تعریف پتوز یا افتادگی پلک در مطالب قبل سایت کلینیک چشم پزشکی هما زیر نظر دکتر منصور همایونی به مطالب خوبی اشاره شد که خواندن این مطالب را به شما توصیه می کنیم  تنبلی چشم چیست؟

 از نظر زیبایی شناسی، چشم ها مهم ترین بخش صورت هستند چشم ها نشان دهنده سن فرد و منعکس کننده حالت هیجانی و خلقی وی هستند و متاسفانه چشم ها و پلک ها زودتر از سایر اجزای بدن علائم پیری را نشان می دهند. عمل جراحی پلاستیک پلک ها که اصطلاحاً بلفاروپلاستی نامیده می شود.

برای برداشتن پف پلک ها، اصلاح افتادگی پلک و برداشتن پوست اضافی آنها طراحی شده و هدف اصلی آن جوان ساختن چهره افراد است.

چه کسانی کاندید عمل جراحی زیبایی پلک هستند؟

بهترین کاندیداهای جراحی زیبایی پلک کسانی هستند که حداقل 35 سال سن دارند و آویزان شدن پوست پلک یا پف زیر چشم باعث تغییرات ناخوشایند در چهره آنها شده باشد. (البته موارد استثنایی افراد جوان تر که به دلایل خاص مشکلات فوق را پیدا کرده اند را نیز می توان تحت عمل جراحی قرار داد) برای جراحی لازم است که فرد به طور کلی سالم بوده و بیماری خاصی نداشته باشد . فرد باید انتظارات واقع بینانه و معقولی از عمل جراحی و نتایج آن داشته باشد.

در این خصوص دیدن تصاویر قبل و پس از جراحی و احیاناً مشورت با افرادی که قبلاً جراحی شده اند می تواند کمک کننده باشد.

باید توجه داشت که جراحی بلفاروپلاستی این موارد را بهبود نمی بخشد: حلقه های سیاه اطراف چشم، چروک های اطراف پلک و بین دو ابرو و پیشانی (برای اصلاح این موارد تزریق بوتوکس روش مناسبی است) و افتادگی ابرو که خود، جراحی تکمیلی یا جداگانه نیاز دارد.

قبل از جراحی چه اقداماتی نیاز است ؟

قبل از عمل جراحی یک معاینه دقیق چشم پزشکی ضروری است.

تعیین قدرت بینایی، بررسی وضعیت لایه اشکی، بررسی حرکات چشم و اعصاب حرکتی و حسی چشم و صورت، بررسی وضعیت ابروها و قرینه بودن آن ها از جمله معایناتی است که باید انجام شوند.

در صورت وجود بیماری خاص یا حساسیت دارویی یا مصرف داروی خاص باید به پزشک معالج اطلاع داده شود. لازم است داروهای رقیق کننده خون از جمله آسپرین و مشابه آن طبق نظر پزشک معالج از 10 روز تا 2 هفته قبل از عمل قطع شوند.

قبل از عمل باید وضعیت سیستمیک شخص بررسی شده، آزمایشات خون مورد نیاز انجام شود و در صورت تشخیص بیماری خاص باید بررسی و در صورت نیاز با متخصص مربوطه مشاوره شده و تحت درمان قرار گیرد.

جراحی چگونه انجام می شود؟

معمولاً جراحی به صورت سرپایی انجام می شود و نیازی به بستری شدن ندارد . تقریباً همیشه جراحی با بی حسی موضعی انجام می شود.

در موارد بسیار استثنایی بسته به وضعیت بیمار و در صورت صلاحدید پزشک ممکن است بیمار به طور کامل بیهوش گردد.

جراحی پلک فوقانی 

در جراحی پلک فوقانی پوست اضافی عضله و کیسه های چربی که به صورت پف کردگی خصوصاً در قسمت داخلی تظاهر می کند ، بر اساس امکانات و انتخاب جراح توسط چاقوی جراحی ، لیزر یا امواج رادیویی برداشته می شود.

به علاوه در صورتی که افتادگی پلک نیز وجود داشته باشد می توان آن را در حین عمل اصلاح کرد. جراحی پلک فوقانی باعث بهبودی شکل و موقعیت پلک فوقانی شده و اگر این پوست اضافی یا افتادگی پلک باعث محدودیت میدان دید شده باشد، آن را نیز برطرف می کند و در مجموع ظاهری جوان تر به فرد می بخشد. گاهی عمل جراحی بالا کشیدن ابرو نیز همراه با جراحی پلک فوقانی انجام می شود.

جراحی پلک تحتانی 

جراحی پلک تحتانی در اغلب موارد به منظور برداشتن کیسه های چربی زیر پلک تحتانی که حالت پف کردگی ایجاد می کند انجام می شود.

و در موارد خاص چربی برداشته نشده و فقط جابه جا یا بخش می شود. در بیشتر موارد عمل با ایجاد برشی در پشت پلک تحتانی (در سمت ملتحمه) صورت گرفته و چربی های اضافی برداشته می شوند و در انتهای عمل نیازی به بخیه کردن نیست.

در صورت وجود پوست اضافی و شلی پوست، در زیر خط مژه ها برش داده شده و از این طریق پوست و چربی اضافی و احیاناً عضله برداشته می شوند و محل برش با بخیه های ظریف دوخته می شود.

در جراحی پلک تحتانی نیز می توان از لیزر یا امواج رادیویی استفاده کرد. مزیت استفاده از لیزر و امواج رادیویی بستن همزمان عروق خونریزی دهنده حین برداشتن بافت است، در نتیجه احتمال خونریزی حین و پس از عمل و خطرات احتمالی آن را کاهش می دهد.

چه مراقبت هایی پس از عمل نیاز است 

در پایان جراحی محل برش و بخیه ها با پماد چرب می شود و نیازی به پانسمان و بسته شدن چشم وجود ندارد. پس از آنکه اثر داروی بی حس کننده از بین رفت ممکن است احساس کنید که پلک ها تحت کشش و دردناک هستند.

این حالت معمولاً خفیف است و با مصرف مسکن های معمولی برطرف می شود. در صورت بروز هرگونه درد شدید یا کاهش دید حتماً با پزشک خود تماس بگیرید.

معمولاً توصیه می شود که پس از عمل 24 تا 48 ساعت از کمپرس سرد استفاده کنید و سرتان را بالا نگه دارید (برای خوابیدن هم چند بالش زیر سرتان بگذارید) این اقدامات به کنترل ورم و کبودی محل عمل کمک زیادی می کند. میزان ورم و خون مردگی محل عمل در افراد مختلف متفاوت است. معمولاً ورم و کبودی پس از چند روز به حداکثر می رسد و ظرف 2 تا 4 هفته برطرف می گردد . تا یکی دو هفته پس از عمل، پلک ها ترشحات خفیف یا حالت چسبندگی دارند . مصرف قطره های مناسب به رفع این حالات کمک می کند.

در هفته های اول پس از عمل ممکن است اشکریزش، حساسیت به نور و تغییرات گذرای بینایی (مثل تاری دید یا دوبینی) ایجاد شود که به تدریج بر طرف می شود.

بخیه ها معمولاً 5 تا 7 روز پس از عمل برداشته می شود و پس از برداشتن بخیه ها تورم پلک ها کم کم فروکش می کند و فرد ظاهر بهتری پیدا می کند.

چه زمانی می توان فعالیت های عادی و روزمره را از سر گرفت؟

اکثر افراد پس از یکی دو روز می توانند مطالعه کرده یا تلویزیون تماشا کنند . پس از 5 تا 7 روز که همه بخیه ها برداشته شدند و محل زخم تقریباً جوش خورد می توان فعالیت های شغلی را از سر گرفت از این زمان با صلاحدید پزشک می توان از مواد آرایشی برای پنهان کردن کبودی و محل برش استفاده کرد.

معمولاً تا 3 الی 4 هفته پس از جراحی چشم ها به آفتاب، باد شدید و گرد و غبار حساس هستند. در این مدت بهتر است از یک عینک آفتابی بزرگ و یک کرم ضد آفتاب مخصوص دور چشم استفاده کرد. تا 4 الی 5 روز بهتر است فرد فعالیت های خود را محدود کند و در حد امکان استراحت نسبی داشته باشد، به علاوه 3 تا 4 هفته لازم است از فعالیت های سنگین (مثل خم شدن، برداشتن اشیاء سنگین از زمین و ورزش های قدرتی) اجتناب شود.

آیا این عمل عوارضی نیز دارد؟

هر عمل جراحی می تواند عوارضی داشته باشد. خصوصاً که عمل جراحی پلک در ارتباط با بینایی فرد می باشد، لذا توصیه می شود این گونه عمل جراحی توسط همکاران فوق تخصص جراحی پلاستیک و ترمیمی چشم انجام شود که آشنایی کامل با آناتومی دقیق این ناحیه حیاتی دارند تا عارضه ای در ارتباط با بینایی فرد ایجاد نشود. مسلماً در دست جراح با تجربه، عوارض این جراحی به مراتب کمتر است.

عوارض خفیف پس از عملبلفاروپلاستی عبارتند از 

دوبینی یا تاری دید گذرا، تورم و کبودی پلک، عدم تقارن محل برش در دو طرف، جوش های سفید کوچک در محل بخیه ها. این عوارض گذرا هستند و پس از چند هفته کم کم بر طرف می شوند. پس از جراحی در برخی از افراد به خصوص در موقع خواب پلک ها کاملاً بسته نمی شوند.

این حالت معمولاً خفیف است و پس از چند هفته به تدریج بهتر می شود. استفاده ار قطره اشک مصنوعی و پماد های مرطوب کننده در موقع خواب به کنترل این حالت کمک می کند، اما اگر این حالت شدید باشد و منجر به بازماندن پلک به مدت زیاد شود، می تواند باعث ایجاد خشکی و زخم قرنیه گردد که عوارض جدی بینایی را به دنبال دارد و باید با جراحی مجدد اصلاح شود.

در موارد بسیار نادری ممکن است پس از عملبلفاروپلاستی، خونریزی شدید اتفاق بیافتد و با فشار آوردن بر عصب بینایی باعث کاهش دید شدید و دائمی شود. برای پیشگیری ار این عارضه فرد باید در ساعت های اولیه پس از عمل بلفاروپلاستی، از زخم کردن سر و فعالیت های سنگین پرهیز کند و در صورت بروز هرگونه درد شدید یا کاهش دید به سرعت توسط پزشک معاینه شود.

جراح پلک سعی می کند که پس از جراحی بلفاروپلاستی، دو طرف کاملاً مشابه باشند، اما گاه اوقات و ندرتاً به علت اختلاف روند ترمیم در دو طرف، این قرنیگی کامل ایجاد نخواهد شد.

آیا پس از عمل بلفاروپلاستی تغییرات پوستی ایجاد نمی شود و با افزایش سن نتایج برگشت نخواهد کرد ؟

همان طور که نمی توان جلوی افزایش سن را گرفت، نمی توان جلوی تغییرات بافتی و پوستی به علت گذشت زمان را گرفت. برای انجام این عمل در پلک فوقانی، در چین طبیعی برش ظریفی داده خواهد شد. آشنایی جراح با آناتومی عروق و اعصاب و نسوج حیاتی این نواحی بسیار مهم است، چنانچه برش ظریف و در چنین طبیعی بالای پلک داده شود.

آثار قابل ملاحظه ای نخواهد داشت و محل برش معمولاً 3 تا 6 ماه رنگ صورتی دارد و پس از این مدت به صورت یک خط ظریف سفید در می آید و تقریباً محو می شود.

در پلک تحتانی چنانچه پوست اضافه نداشته باشد و فقط پف آلودگی در نتیجه بیرون زدگی چربی باشد از طریق داخل پلک تحتانی ( trans conjuctival ) عمل خواهد شد و هیچ گونه بخیه ای نخواهد داشت. در صورت وجود پوست اضافی، برش در زیر خط مژه ها و در محلی خواهد بود که آثاری بر جای نمی گذارد.

نکاتی که بیمار باید در خصوص عمل جراحی بلفاروپلاستی بداند

1- از دوهفته قبل از عمل از داروهایی مثل آسپرین، بروفن، ایندومتاسین، پیروکسیکام و مفنامیک اسید استفاده نکنید و چنانچه به هر دلیلی به مسکن نیاز داشتید فقط از استامینوفن ساده یا کدئینه استفاده کنید.

2- قبل از ورود به اتاق عمل حتماً آرایش چهره خود را کاملاً پاک نمایید.

3- 24 تا 48 ساعت بعد از عمل از کمپرس سرد استفاده نمایید. بدین منظور می توانید چند تکه کوچک یخ را در کیسه فریزر ریخته ، در کیسه را بسته و پس از قرار دادن یک گاز استریل روی زخم، آن را روی پلک ها و اطراف چشم های خود قرار دهید.

4- در طی دو روز اول بعد از عمل هنگام دراز کشیدن بهتر است بالش زیر سر شما بلند تر باشد تا شیب بدنتان بیشتر شود. این کار باعث می شود کبودی و تورم پلک ها به حداقل برسد.

5- داروهای تجویز شده را طبق دستور پزشک معالج مصرف کنید.

6- پنج تا هفت روز بعد از عمل برای کشیدن بخیه ها مراجعه کنید.

برای تعیین وقت ویزیت و معاینه چشمی و همچنین سوالات و مشکلات چشمی می توانید تماس بگیرید 09303996580
و