لیزر PDT شبکیه
شبکیه چشم لایه حساسی از سلول های متعدد در قسمت خلفی چشم است که می تواند نور را به سیگنال الکتریکی تبدیل کند و این سیگنال به مغز فرستاده می شود. ماکولا قسمت مرکزی دید در شبکیه می باشد و با بیماری های گوناگونی مثل CSR، که باعث می شود در مرکز دید مایع جمع شود و یا AMD، که ضایعات وابسته به سن است درگیرمی شود. یکی از روش ها برای درمان این نوع بیماری ها، لیزر PDT است. در روش PDT از لیزر و دارو های مخصوصی که با یک نور خاص فعال است، استفاده می شود. اغلب بیماری های مربوط به شبکیه اگر به موقع درمان شود قابل کنترل است.
آمادگی های قبل از لیزر PDT
این لیزر سبب حساسیت به نور می شود و به همین دلیل در 2-3 روز اول مراقبت کردن از پوست و چشم در برابر نور خورشید ضروری است. به یاد داشته باشید که بعد از انجام درمان طی ۴۸ ساعت اول، هنگام بیرون رفتن از خانه در ساعت های روز باید از لباس هایی با آستین بلند، عینک تیره، پوشش ساق، کلاه و دستکش استفاده کنید.
این کار به این دلیل انجام می شود که از سوختگی پوست جلوگیری شود. می بایست در روز درمان هم، به همراه خود عینک تیره، کلاه لبه دار و دستکش و همچنین کاپشن کلاه دار داشته باشید تا در هنگام رفتن به خانه خود بپوشید. نباید برای مراجعه به بیمارستان خودتان رانندگی کنید چرا که قطره های گشاد کننده می توانند تا ۶ ساعت بعد از درمان، بینایی شما را تار کنند.
روند لیزر PDT
این درمان در کلینیک سرپایی بیمارستان انجام خواهد شد و احتیاجی نیست که ناشتا باشید. مراحل انجام هم به شرح زیر است:
- پرستار قطره های گشاد کننده را در چشم شما می چکاند
- پرستار وزن و قد شما را اندازه گیری می کند تا دوز دارو ویزوداین را بررسی کند.
- از شما رگ گرفته می شود و دارو بعد از چند دقیقه تزریق می شود .
- سپس چشم شما را با چند قطره بی حسی موضعی بی حس می کنند.
- چشم پزشک بسته به نوع درمان شما، بعد از تزریق کردن دارو ٣ الی ۵ دقیقه منتظر میمانند و بعد یک لنز تماسی مخصوص را روی چشم شما می گذارد.
- به شما می گویند که در طول درمان چشم خود را بی حرکت نگه دارید، تا نور لیزر در محل مورد نظر متمرکز شود.
- این فرآیند بسته به نوع درمان ممکن است تا ۸۳ ثانیه طول بکشد. در حین درمان از دستگاه لیزر صدای یک بوق طولانی شنیده می شود، که این صدا طبیعی است.
عوارض درمان PDT
می توان از عوارض جانبی این درمان به موارد زیر اشاره نمود:
- واکنش افزایشحساسیت به داروی تزریقی ایجاد شود، که ممکن است گاهی اوقات به درمان فوری نیاز پیدا کند.
- با شروع اثر درمانی شاید بینایی بعد از گذشت چند هفته به نوسان دچار شود.
- واکنش های محل تزریق مثل درد، التهاب، تورم.
- تاری دید در اثر درمان با لیزر.
درمان PDT برای چه بیمارانی است؟
برای کسانی که مبتلا به بیماری مزمن رتینوپاتی سرور مرکزی هستند، هیچ گونه درمانی غیر از PDT نیست. اگر بیماری در طی چند ماه اول، به خودی خود برطرف نشود و یا عود کند به درمان PDT نیاز می باشد. در صورتی که این درمان انجام نشود این خطر وجود دارد که نشت در شبکیه وخیم تر شود و به بینایی فرد آسیب های زیاد تری وارد شود.