بحث امروز ما در کلینیک هما درباره آلرزی چشمی ست . همانطور که اعضای مختلف بدن ممکن است در اثر مواد آلرژی زا مانند گرد و خاک وگرده افشانی گلها واکنش نشان داده و به آنها حساسیت داشته باشند چشم نیز از این قضیه مستثنی نمی باشد و این واکنش ها و بیماری های آلرژیک ممکن است چشم های انسان را نیز درگیر کنند.از علایم آلرژی چشمی می توان به تورم ، قرمزی، خارش چشم ها ،آبریزش بینی ،تاری دید ، ریختن اشک، سوزش ، تورم پلک ها و حساسیت چشم ها به نور اشاره کرد.البته این آلرژی یا حساسیت درچشم ها ممکن است همراه با آلرژی پوستی و بینی باشد ، در برخی از فصل ها شدت آلرژی در چشم ها نیز افزایش می باید مثلاٌدر فصل بهار شیوع آلرژی در چشم به مراتب بیشتر از سایر فصول است.میزان آلودگی هوا ، وارونگی هوا نیز در ایجاد آلرژی چشمی بسیار تاثیر گذارند.
علت آلرژی چشم چیست؟
وقتی که چشم ها در معرض مواد آلرژی زا مانندگرده گیاهان ، غبار، دود ، خاک ، مو و پشم حیوانات خانگی ( مانند سگ و گربه و طیور) و یا در اثر حساسیت به برخی از مواد آرایشی و قطره های دارویی قرار می گیرند سلول هایی بنام ماست سل (Mast cell ) ماده ای بنام هیستامین را تولید می کنند این هیستامین تولید شده در چشم باعث بروز حساسیت یا واکنش آلرژیک می شود.
درمان آلرژی چشم از چه طریقی انجام می شود؟
1-این یک قانون است ، پیشگیری بهتر از درمان است بهترین راه برای عدم ابتلا به آلرژی چشم ، عدم تماس با مواد حساسیت زا (آلرژن) می باشد.
2-فرد مستعد آلرژی چشمی بیشتر در نظافت و بهداشت فردی دقت کند.
3-از نگهداری حیوانات خانگی مانند سگ ،گربه ، دام و طیور و پرندگان در منزل خود داری کنید زیرا منبعی خطرناک برای تولید مواد آلرژی زا هستند.
4-در فصول بهار و زمستان بیشتر مراقب باشید و کمتر در مکان هایی که احتمال وجود مواد آلرژی زا در آنجا زیاد است قرار گیرد .
5- سیستم تهویه هوای مطبوع خانه را راه اندازی کنید .
6- نظافت منظم و مرتب منزل را به منظور جلوگیری از انباشته شدن گرد و غبار در دستور کار قرار دهید.
7- در صورت عدم بهبودی با مراجعه به چشم پزشک ، حتماً از داروهای آنتی هیستامین و قطره های چشمی تجویز شده طبق دستور استفاده کنید .
8-گاهی نیاز است جهت درمان به یک متخصص آلرژی مراجعه نمایید تا با تزریق مقداری آلرژی در بدن شما، ایمنی پایدار را ایجاد کنید.(ایمونوتراپی)
9-چنانچه از لنزهای تماسی استفاده می کنید و دچار آلرژی چشمی شده اید بهتر است از لنز های تماسی روزانه استفاده کنید.(با تشخیص چشم پزشک)
برای درمان آلرژی چشمی از چه داروهایی استفاده می شود؟
آنتی هیستامین :
استفاده از آنتی هیستامین باعث کاهش علایم آلرژی چشمی می شود و از خارش و آبریزش چشمی می کاهد.
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی:
این نوع داروها باعث کاهش التهاب و تورم چشم ها می شود.
داروهای کورتون دار(استروئیدی) :
سرعت تاثیر داروهای کورتون دار در درمان آلرژی چشمی بالاست اما مصرف مداوم آنها ممکن است منجر به ابتلا به آب سیاه (گلوکم )، آب مروارید (کاتاراکت) شود.به خاطر داشته باشید که هرگز بصورت خودسرانه از داروهای کورتون دار برای درمان آلرژی چشم استفاده نکنید و حتما با تجویز چشم پزشک از آن استفاده کنید.حتی مشاهده شده است که افرادی به دلیل مصرف غیر صحیح و خودسرانه داروهای استروئیدی ، بینایی خود را بطور کامل از دست داده اند.
داروهای ضد احتقان :
این داروها عروق چشمی را منقبض کرده و باعث کاهش قرمزی چشم می شوند.این دارو در واقع درمان کننده نیست و تنها علایم و نشانه های آلرژی در چشم را می کاهد. اگر بصورت خودسرانه و بصورت طولانی مدت از این دارو استفاده کنید عروق خونی چشم ها به این دارو وابسته خواهد شد و تنها در صورت استفاده از این داروها منقبض شده و در صورت عدم استفاده آنها مجدداً ظاهر شده و قرمزی چشم را به دنبال خواهد داشت .
داروهای ثابت کننده غشای سلولی ماست سل ها :
اثرات این دارو در رفع علایم آلرژی چشمی همواره با تاخیر همراه است اما باعث کم شدن التهاب و قرمزی چشم ها می شوند از این داروها بیشتر برای پیشگیری استفاده می شود تا درمان آلرژی چشم.