امروزه جراحی پیوند قرنیه به صورت رایج توسط چشم پزشکان انجام می شود. در میان تمامی جراحی های پیوند که در حال حاضر در دنیا انجام می شوند (شامل قلب، ریه، کلیه و کبد) پیوند قرنیه شایع ترین و موفقیت آمیز ترین نوع می باشد.
قرنیه چیست؟
قرنیه پنجره شفاف جلوی چشم است که عنبیه و مردمک را می پوشاند. برای آنکه نور بتواند وارد چشم شود و به پرده شبکیه برسد ابتدا باید از قرنیه عبور کند. بنابراین شفاف بودن قرنیه اهمیت زیادی در بینایی دارد. همان طور که اگر از پشت یک شیشه کثیف به اشیاء نگاه کنیم، آن ها را تار می بینیم، اگر از پشت یک قرنیه کدر نیز به اشیاء نگاه کنیم، آن ها را تار خواهیم دید. اگر قرنیه دچار صدمه شود ممکن است متورم یا زخمی شده و شفافیت آن از بین برود. زخم، تورم یا شکل نامنظم آن می تواند باعث اعوجاج یا پراکندگی نور شده و در نهایت تابش خیره کننده نور یا تاری دید ایجاد شود.
پیوند قرنیه چیست؟
پیوند قرنیه نوعی عمل جراحی است که طی آن، قسمت آسیب دیده قرنیه بیمار برداشته شده و با یک قرنیه جدید و سالم جایگزین می گردد.
پیوند قرنیه معمولاً به یکی از دلایل زیر انجام می شود
- ایجاد دید بهتر در مواردی که کدورت قرنیه باعث تاری دید شده است.
- ترمیم سوراخ قرنیه برای حفاظت ساختمان های داخل کره چشم.
- درمان درد چشم در مواردی که به علت بیماری قرنیه، درد شدید وجود دارد.
- ریشه کن کردن عفونت در مواردی که عفونت قرنیه با دارو درمان نمی شود.
- اصلاح بینایی در مواردی که با عینک یا لنز تماسی معمول، دید رضایت بخشی حاصل نشود.
چه اختلالاتی ممکن است باعث نیاز به پیوند قرنیه شوند؟
- ورم قرنیه به دنبال سایر جراحی های چشمی از قبیل جراحی آب مروارید.
- کراتوکونوس (قوز قرنیه یا افزایش انحنای قرنیه)
- نقایص ارثی قرنیه از قبیل دیستروفی فوکس
- زخم شدن قرنیه به دنبال آلودگی با ویروس تب خال (هرپس)
- ایجاد زخم به دنبال آسیب های قرنیه مانند سوختگی های شیمیایی
- پس زدن پیوند بعد از نخستین مرتبه پیوند قرنیه.
روش مختلف پیوند قرنیه کدام اند؟
پیوند قرنیه به دو شکل انجام می شود:
پیوند قرنیه تمام ضخامت ( penetrating keratoplasty ):
در این حالت تمام ضخامت قرنیه در منطقه آسیب دیده برداشته شده و با یک قرنیه سالم جایگزین می شود.
پیوند لایه ای قرنیه ( lamellar keratoplasty ):
در این حالت فقط لایه های آسیب دیده قرنیه برداشته شده و با لایه مشابه از قرنیه سالم جایگزین می شوند.
مثلاً اگر لک قرنیه فقط لایه های سطحی آن را درگیر کرده باشد، می توان این لایه های سطحی را برداشت و به جای آن لایه مناسبی از قرنیه فرد دهنده پیوند را قرار داد.
قرنیه پیوندی از کجا تهیه می شود؟
قرنیه پیوندی، پس از مرگ از چشم افرادی تهیه می شود که قبل از مرگ تمایل خود را برای اهدای قرنیه به دیگران ابراز داشته و یا خانواده آن ها با این وضوع موافقت نمایند. قرنیه های اهدا شده در بانک چشم به طور دقیق معاینه می شوند تا از سلامت آن ها اطمینان حاصل گردد. به علاوه، تمام قرنیه های پیوندی از نظر بیماری هایی مثل ایدز، هپاتیت بررسی می شوند تا این بیماری ها به فرد گیرنده پیوند سرایت نکند. سپس این قرنیه ها در بانک چشم نگهداری می شوند تا به فرد نیازمند داده شوند.
چه اتفاقی در مراحل مختلف پیوند قرنیه رخ می دهد؟
قبل از جراحی پیوند قرنیه
برای انجام جراحی پیوند قرنیه، معمولاً لازم است که بیمار از روز قبل بستری شود، تا آزمایش ها و معاینات لازم انجام گیرد. معمولاً قبل از بستری شدن در بیمارستان، برای رزرو قرنیه با بانک چشم هماهنگ به عمل می آید.
روز جراحی پیوند قرنیه
پیوند قرنیه معمولاً با بی هوشی کامل انجام می گیرد. البته اگر به علت بیماری های دیگر مثلاً مشکلات قلبی یا ریوی امکان بی هوشی کامل وجود نداشته باشد، فرد به کمک دارو خواب آلود می گردد و چشم به صورت موضعی بی حس می شود. در این حالت بیمار دردی احساس نمی کند.
حین جراحی پیوند قرنیه
در هنگام عمل پیوند قرنیه تمام ضخامت، پزشک جراح با استفاده از وسایل میکروسکوپی، یک قطعه گرد از وسط قرنیه برمیدارد و به جای آن یک قطعه گرد متناسب از قرنیه سالم فرد دهنده را قرار می دهد آن را با بخیه های خیلی ظریف به چشم بیمار می دوزد.
برای انجام پیوند قرنیه لایه ای، لایه آسیب دیده قرنیه بیمار با استفاده از چاقوهای خیلی ظریف یا چاقوهای خودکار (میکروکراتوم) برداشته می شود و به جای آن، یک لایه متناسب از قرنیه سالم فرد دهنده پیوند قرار می گیرد و در صورت نیاز، با بخیه های میکروسکوپی در جای خود محکم می شود. در مواردی از پیوند ها لایه ای قرنیه، به خصوص وقتی پیوند در لایه های عمقی قرنیه انجام شود، ممکن است اصلاً بخیه زده نشود. عمل جراحی یک تا دو ساعت طول می کشد بسته به شرایط، گاهی علاوه بر پیوند قرنیه، عمل جراحی آب مروارید یا آب سیاه نیز انجام می گیرد. در نهایت پس از خاتمه عمل، چشم پانسمان می شود.
بعد از جراحی پیوند قرنیه
معمولاً پس از پایان عمل، وقتی فرد به هوش می آید احساس درد و ناراحتی می کند که این نوع موضوع طبیعی است و نباید باعث نگرانی شود. روز بعد از عمل، پانسمان چشم باز شده و چشم معاینه می شود. در روز اول پس از عمل، دید تار است. تاری دید به تدریج و به آهستگی بهبود می یابد، پس نباید در روزها و هفته های اول پس از عمل، توقع دید خوب داشته باشید.
درد، حساسیت و اشک ریزش چشم معمولاً پس از 3 تا 4 روز بهبود می یابد . معمولاً روز پس از عمل، فرد از بیمارستان مرخص می شود، اما به مدت 3 تا 4 هفته لازم است هر چند روز یک بار توسط پزشک معاینه گردد.
و درمان تمام بیماری های چشم در کلینیک هما، مشاوره های قبل و بعد از عمل، پاسخ گویی سریع و به موقع به سئوالات بیماران، معاینات و ویزیتهای پس از عمل در محیطی آرام و مدرن برای کلیه بیماران داخلی و خارجی فراهم شده است. معیار اعتبار ما، رضایتمندی شماست و آرامش شما پس از درمان، سرمایه و افتخار ماست.
و