پارگی شبکیه چه علائمی دارد و چگونه درمان می شود؟
چشم از قسمت های مختلفی تشکیل شده است، از اصلی ترین لایه های چشم، شبکیه می باشد که در قسمت داخلی چشم قرار دارد و ممکن است به مرور زمان و به علت عوامل خاصی دچار پارگی شود. معمولا این پارگی ها بدون درد در چشم اتفاق می افتد. فردی که دچار پارگی شبکیه می شود با علائم خاصی مانند تاری دید رو به رو می شود. در برخی اوقات نیز این پارگی موجب به وجود آمدن لکه های سیاه در دید فرد می شود.
علائم پارگی شبکیه در چشم
با توجه به میزان شدت پارگی شبکیه در هر فرد علائم آن می تواند متفاوت باشد. با این وجود در برخی از افراد معمولا هیچ گونه علائم خاصی دیده نمی شود ولی در برخی افراد دیگر ممکن است به شدت و خیلی سریع متوجه این علائم شوند. در پارگی شبکیه، چشم دچار علائمی می شود که در این جا به شرح آن می پردازیم.
- در هنگام پارگی شبکیه در چشم فرد نقطه های نورانی را مشاهده می کند.
- دچار تاری دید می شود.
- ممکن است برخی از نقاط به صورت روشن و تیره از جلوی چشم فرد عبور کند.
پارگی شبکیه چگونه تشخیص داده می شود؟
با توجه به علائمی که در مورد پارگی شبکیه گفته شد، فرد بعد از مشاهده کردن چنین علائمی باید سریع به پزشک متخصص مراجعه کند و علائم دیده شده را به پزشک شرح دهد. در چنین شرایطی پزشک از یک نوع قطره برای چشم فرد استفاده می کند که این قطره کمک می کند که مردمک چشم باز تر شود و در نتیجه شبکیه بهتر دیده شود و پزشک با مشاهده کردن آن به تشخیص و درمان آن بپردازد. معمولا در این روش از آزمایش هایی استفاده می شود که در این جا به آن ها اشاره خواهیم کرد.
- آزمایش تومو گرافی: در این روش از یک نوع دستگاه خاص برای مشاهده کردن قسمت های مشخص شبکیه استفاده می شود این دستگاه به پزشک کمک می کند تا متوجه شود آِيا مركز شبكيه جدا شده يا خير؟
- آزمایش اولتراسوند: اولتراسوند همان سونوگرافی چشم است که می تواند تصویر چشم را همراه با جزئیات داخل چشم را نمایش دهد. این گونه سونوگرافی چشمی در مواقعی که مشکلات چشم با توجه به علائم آن تشخیص داده نشود برای تشخیص بهتر از این روش استفاده می شود که کارایی بسیار بالایی نیز دارد.
علت پارگی شبکیه
- برخی اوقات پارگی شبکیه چشم ممکن است بر اثر ضربه وارد شده به چشم اتفاق بیفتد.
- از عوامل مهم دیگری که در پارگی شبکیه نقش دارد افزایش سن است.
- هر چقدر میزان نزدیک بینی در فرد بیشتر باشد، احتمال ایجاد پارگی شبکیه بیشتر خواهد بود.
- ممکن است پارگی بر اثر جراحی های قبلی چشم به وجود بیاید.
درمان پارگی شبکیه با استفاده از لیزر چگونه انجام می شود؟
لیزر یک روش درمانی مناسب برای پارگی شبکیه چشم است. لیزر مجموعه ای از نور است که به طور دقیقی بر روی بافت های ناقص و پاره متمرکز می شود. طراحی فوق العاده لیزر باعث شده بدون این که به بافت های چشم آسیب برساند از آنها عبور کند. لیزرهای حرارتی در درمان بسیاری از بیماری های شبکیه موثر است. بافت های موجود در پشت چشم انرژی های نور را به خود جذب کرده و حرارتی را به وسیله لیزر ایجاد می کند و موجب چسبندگي شبکیه چشم می شود.
در لیزر درمانی معمولا از یک دستگاه میکروسکوپ و یک نوع لنز استفاده می شود. ابتدا مردمک چشم باز می شود و از یک قطره بی حسی استفاده می شود معمولا جرقه های نور در این روش قابل مشاهده است و بدون درد انجام می گیرد.
درمان پارگی شبکیه با استفاده از ویترکتومی
یکی دیگر از عمل های مربوط به شبکیه چشم جراحی ویترکتومی می باشد. در این روش باید قسمتی از زجاجیه چشم خارج شود تا کدورت های درون آن از بین برود با توجه به این که این جراحی مهمی است باید آن را در بهترین کلینیک ها انجام داد. علاوه بر این که این جراحی در درمان پارگی و جدا شدن شبکیه موثر است در درمان مشکلات و آسیب های جدی در چشم کاربردی و تاثیرگذار است.
مراقبت های بعد از جراحی پارگی شبکیه چشم
- بعد از انجام دادن عمل جراحی به منظور مراقبت از چشم و جلوگیری از وارد شدن ضربه باید به مدت یک هفته تا ده روز از یک نوع محافظ پلاستیکی بر روی چشم استفاده کرد.
- بعد از جراحی شبکیه، ورم پلک طبیعی است و همچنین ترشح چشم مسئله نگران کننده ای نیست.
- تا یک هفته بعد از عمل شبکیه از حمام رفتن خود داری کنید و بعد از آن از شامپو های بچه استفاده کنید.
- ممکن است پس از جراحی به مدت چند روز توصیه شود بر روی شکم بخوابید.
- چنانچه گاز داخل چشم شما تزریق شده باشد، پرواز با هواپیما تا زمان جذب آن که معمولا کمتر از یک ماه است ممنوع است.
- چنانچه داخل چشم روغن سیلیکون تزریق شده باشد، معمولا پس از یک ماه روغن را باید از چشم خارج کرد.