دکتر منصور همایونی
Search
Close this search box.

نقش بیهوشی در جراحی چشم چیست ؟

نقش بیهوشی در جراحی چشم چیست ؟

نقش بیهوشی در جراحی چشم چیست ؟ این سوالی است که برای خیلی از دوستان همیشه تکرار می شود امروز در سایت کلینیک چشم پزشکی هما به این مبحث پرداخته ایم با ما همراه باشید.هدف از انجام بیهوشی در جراحی چشم، کاهش یا احساس نکردن درد، کنترل نمودن فشار داخل چشمی، جلوگیری از رفلکس چشمی- قلبی، بیدار شدن بیمار بعد از عمل جراحی چشم بدون احساس تهوع و … می باشد.
داروهایی که بصورت موضعی در زمان جراحی چشم برای قرنیه استفده می شود ممکن است منجر به اثرات سیستمیک قبل یا حتی بعد از انجام جراحی چشم شود. در واقع متخصص بیهوشی می کوشد تا نیاز مندی های هر بیمار را با توجه به عوامل سنی، انواع متفاوت بیماری و نوع جراحی چشم بسنجد. معمولاً افراد میانسال یا کهنسالی که دارای عارضه های چشمی بوده و نیازمند عمل جراحی چشمی هستند، در معرض ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت، بیماری های عروق کرونر، هیپرتانسیون اولیه، بیماری های مزمن ریوی نیز هستند به همین دلیل پیش از انجام جراحی چشمی، تیم بیهوشی با انجام آزمایشات تکمیلی نسبت به اقدامات لازم جهت پیشبرد هر چه بهتر عمل جراحی چشم کمک می کنند.چشم انسان یکی از اعضای مهم، پر عصب و حساس به درد می باشد لذا انجام جراحی چشم مستلزم بیهوشی با دقت سطح بالا است.

نقش بیهوشی در جراحی چشم چیست ؟

از جمله عوارض بیهوشی عمومی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

1- بیهوشی عمومی برای انواع جرحی ها از جمله جراحی چشم سبب ایجاد آرامش در بیمار شده و دردی در حین  جراحی چشم احساس نمی شود اما ممکن است باعث فراموشی موقتی شود.
2- استفاده از داروهای بیهوشی برای کودکانی که نیازمند جراحی چشم هستند احتمال ایجاد مشکلات عصبی را به دنبال خواهد داشت.
3- افراد مسنی که تحت عمل جراحی چشم قرار می گیرند و برای آنها از روش بیهوشی عمومی استفاده می کنند احتمال ایجاد مشکلات ذهنی و مدت زمان موردنیاز برای برگشت به حالت طبیعی بیشتر می شود.
4- حالت تهوع، استفراغ، سرگیجه، خارش و … از انواع عوارضی هستند که بعضاً در صورت بیهوشی کامل پس از جراحی چشم در بیماران بروز می کند.
امروزه بیش از 85 درصد جراحی های چشمی به کمک بی حسی موضعی انجام می شوند و تنها برای موارد خاص جراحی چشمی که نیاز ضروری به بیهوشی کامل است از این روش عمومی استفاده می کنند.

نقش بیهوشی در جراحی چشم چیست ؟

در جراحی های چشم  ، بیحسی موضعی بیش از بیهوشی عمومی استفاده می شود که از دلایل آن می توان به موارد زیر اشاره کرد :

1- بیحسی موضعی هم برای بیمار و هم برای جراح چشم بسیار مناسب تر از بیهوشی عمومی است زیرا در جایی که در حین جراحی چشم نیاز به همراهی بیمار است می توان از آن کمک گرفت.
2- عوارض بیحسی موضعی به مراتب کمتر از بیهوشی عمومی است.
3- ترس و استرس از به هوش نیامدن پس از عمل جراحی چشم در بیماران به روش بیحسی موضعی وجود ندارد.
4- در صورت به کار بردن بیهوشی عمومی، زمان خارج شدن بیمار از بیمارستان پس از جراحی چشم طولانی تر می شود. درست است که بیهوشی دارای عوارضی است اما نباید این نکته را نادیده گرفت که گاهی برای انجام برخی از انواع جراحی های چشمی نیاز به بیهوشی کامل است و انجام به موقع عمل جراحی چشم  و نقش بیهوشی در جراحی چشم برای کاهش عوامل تهدید کننده بینایی بیمار اجتناب ناپذیر است.

فرآیند بیهوشی عمومی در جراحی چشم چگونه است ؟

بدیهی است که پیش از انجام عمل جراحی چشم می بایست یا محل جراحی بصورت موضعی بیحس شود و یا در برخی از انواع جراحی های چشمی از روش بیهوشی کامل استفاده شود.
چنانچه جراح چشم پزشک برای انجام جراحی چشم نیاز به بیهوشی عمومی بیمار داشته باشد داروی بیهوشی از طریق کانولا یا وسیله ای بنام آنژیوکت به داخل رگ بیمار تزریق می شود و سپس به کمک ماسکی که در جلوی دهان و بینی قرار داده می شود پروسه اکسیژن رسانی انجام می شود و از طریق این ماسک گازهای تنفسی بیهوش کننده نیز به بیمار انتقال داده می شود.
معمولاً پس از استشمام گازهای بیهوش کننده ظرف مدت یک دقیقه بیمار بیهوش می شود و تیم بیهوشی در حین جراحی چشم  بر روند بیهوشی بیمار تا آخرین لحظه نظارت خواهد داشت.

در انجام عمل جراحی آب مروارید (کاتاراکت) بیهوشی به چه صورت می باشد ؟

امروزه برای جراحی آب مروارید (کاتاراکت) نیاز به بیهوشی عمومی نیست و تنها زمانی برای عمل جراحی آب مروارید از بیهوشی عمومی استفاده می شود که امکان همیاری  و همکاری بیمار با جراح چشم پزشک در حین جراحی چشم وجود نداشته باشد مانند زمانی که کودک یا فردی بزرگسال مبتلا به بیماری های عصبی و روانی تحت جراحی قرار گیرد.
برای انجام بیحسی موضعی، در اکثر مواقع نیازی به تزریق ماده بیحس کننده به اطراف موضع چشم نیست و از قطره های بی حس کننده استفاده  می شود.

در طی عمل جراحی چشم به دلیل بیحسی موضعی، بیمار هوشیار بوده و در صورت دستور جراح جهت عمل جراحی چشم همکاری می نماید و علائم حیاتی بیمار مانند فشار خون، ضربان قلب، میزان اکسیژن، ریتم تنفس توسط متخصص بیهوشی دائماً کنترل می شود و بدین ترتیب بیمار در هنگام جراحی چشم دردی را احساس نمی کند.

برای تعیین وقت ویزیت و معاینه چشمی و همچنین سوالات و مشکلات چشمی می توانید تماس بگیرید 09303996580
و
مطالب مرتبط
3 Responses

Comments are closed.