مراقبت های بعد از جراحی آب مروارید
چشم، از جمله ضروری ترین و حساس ترین عضو بدن و نیز یکی از پر کاربرد ترین اعضای بدن انسان می باشد که مراقبت از ان برای داشتن زندگی طبیعی، امری ضروری است. چشم در طول زمان های مختلف از عمر انسان، ممکن است به بیماری های مختلفی دچار شود که با درمان به موقع ان می توان از صدمات جبران ناپذیر آن در امان ماند. یکی از بیماری های شایع چشم در دوران پیری و میانسالی، آب مروارید است. عمل آب مروارید، این روز ها یکی از جراحی های رایج است که با انجام مراقبت های جراحی آب مروارید، پس طی دوره ای به زندگی عادی بازگشت و بینایی قبل را داشت.
آب مروارید چیست؟
به طور بسیار ساده و خلاصه می توان کدر شدن عدسی چشم را به دلایل گوناگون، آب مروارید یا کاتاراکت نامید.اگر آب مروارید به موقع تشخیص و درمان نشود، ممکن است پیامد های خطرناکی از جمله نابینایی را برای فرد به دنبال داشته باشد.
برخی از علل ایجاد کننده آب مروارید
- ژنتیک و ارثی بودن؛ تحقیقات انجام شده نشان داده اند معمولا آب مروارید در افرادی ک پدر یا مادر آن ها سابقه عمل آب مروارید داشته اند، بیشتر است. از این رو به یکی از دلایل ایجاد کننده آب مروارید می توان به نقش وراثت در خانواده اشاره نمود.
- مورد بعدی می توان به اصابت شی یا ضربه مستقیم به چشم اشاره کرد که باعث ایجاد اسیب شدید و مستقیم می شود.
- مصرف برخی از دارو ها از جمله کورتون ها ( استروئید ها ) بیش از حد مجاز
- دیابت ( بیماری قند)
دلایل ایجاد کننده آب مروارید گوناگون است ما در اینجا تنها به مهمترین ان ها اشاره کردیم. در ادامه این مطلب قصد داریم به مراقبت های قبل و بعد از عمل آب مروارید، بعد از عمل آب مروارید چشم چه بخوریم، آبریزش چشم بعد از عمل آب مروارید و دید چشم بعد از عمل آب مروارید بپردازیم. پس لطفا تا انتهای این مطلب علمی ما را همراهی کنید.
مراقبت های قبل و بعد از جراحی آب مروارید
آب مروارید نیز مانند هر نوع عمل جراحی دیگری، نیاز به رعایت یکسری اصول و مراقبت دارد که در ادامه به مراقبت های قبل و بعد از عمل آب مروارید به طور مفصل می پردازیم ما را دنبال کنید.
مراقبت های قبل از جراحی آب مروارید
مراقبت های قبل و بعد از عمل آب مروارید ممکن است برای افراد مختلف، متفاوت باشد، اما معمول ترین مراقبت های قبل از عمل آب مروارید می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- انجام برخی از آزمایشات قبل از عمل آب مروارید؛ برخی از آزمایشات مانند آزمایش قند، اوره و کراتینین برای برخی از افراد با ین بالا برای این عمل ضروری می باشد.
- اسکن عدسی جایگزین عدسی چشم (A scan)
- استفاده از برخی از قطرات انتی باکتریال چشمی، برای پیشگیری از عفونت های احتمالی و ایحاد بستری مناسب و سالم برای عمل آب مروارید چشم
- معمولا پزشک متخصص از بیمار درخواست می کند که دوازده ساعت قبل از عمل از خوردن جلوگیری کند تا زمینه انجام عمل آب مروارید بی درد سر برای پزشک و بیمار فراهم شود.
- اگر فرد قبلا نیز از برخی از عمل های چشم مثل لیزیک استفاده کرده باشد حتما باید قبل از عمل به پزشک اطلاع دهد تا عدسی مناسب فراهم شود.
عمل آب مروارید چگونه انجام می شود؟
جراحی آب مروارید معمولا به صورت سر پایی و با بی حسی چشم انجام می شود، در این عمل معمولا برشی در قرنیه ایجاد شده و از همین برش برای خارج کردن عدسی کدر شده و جایگزین کردن آن با لنز داخل چشمی، استفاده می شود.
مراقبت های قبل و بعد از جراحی آب مروارید در اثر بخشی سریع تر و بهتر این جراحی نقش موثری دارد، اکنون به بررسی مراقبت های بعد از جراحی آب مروارید می پردازیم.
مراقبت های بعد از جراحی آب مروارید
- معمولا افراد بعد از جراحی و ریکاوری هنوز نمیتوانند درست راه بروند یا رانندگی کنند پس بهتر از حین عمل کسی با بیمار باشد و او را تا خانه همراهی کند.
- استفاده منظم از قطره های تجویزی برای بهبود بینایی فرد
- تا دو هفته بعد از عمل از ورزش و فعالیت های سنگین خودداری شود.
- از عینک های محافظ طبی مناسب چشم خود در این دوره استفاده کنید.
- و….
عوارض بعد از جراحی آب مروارید
جراحی آب مروارید نیز مانند هر نوع عمل دیگری ممکن است عوارضی برای فرد به دنبال داشته باشد از جمله این عوارض می توان به ابریزش شدید بعد از عمل، عفونت و التهاب، قرمزی و درد چشم و به طور نادر به از دست دادن بینایی اشاره کرد که شما با مشورت با پزشک و نیز انجام مراقبت های قبل و بعد از عمل جراحی تا حد قابل توجهی از این عوارض جلوگیری کنید.
دید چشم بعد از جراحی آب مروارید چگونه خواهد بود؟
جراحی آب مروارید چشم در اکثر موارد بینایی را به فرد باز می گرداند که معمولا با گذشت زمان دو هفته و استفاده از قطره های تجویز شده توسط پزشک این بینایی روز به روز بهتر نیز می شود. گاها بعد از گذشت سال ها از عمل آب مروارید یا کاتاراکت، ممکن است پشت عدسی مصنوعی جایگزین شده، کدر شود و بینایی فرد کمی کاهش یابد. در چنین مواردی پزشک لیزریاگ کپسولوتومی را برای پاکسازی غشا ایجاد شده درپشت لنز انجام می دهد.