لیزر آرگون شبکیه
هم اکنون علم پزشکی به دستاوردهای مهمی دست یافته است و برای درمان مشکلات عروق از لیزرهای متعددی استفاده می شود. یکی از این لیزرها که برای درمان عارضه تلانژکتازی استفاده می شود لیزر آرگون است. این لیزر دارای نوری آبی و سبز رنگ و طول امواج آن به 488 الی 541 نانومترست.
لیزر آرگون دارای کاربردهای فراوانی در علم چشم پزشکی می باشد. به وسیله لیزر آرگون می توان از عوارض ناشی از پارگی شبکیه چشم جلوگیری کرد و برای افراد دیابتی جهت درمان عارضه رتینوپاتی بسیار مناسب است.
از دیگر کاربردهای لیزر آرگون می توان به ممانعت از تورم و زخم شدن شبکیه و بهبود بینایی فرد اشاره کرد. لیزرهای گازی که به کمک گاز آرگون کار می کنند دارای طول موج 488 نانومتر و طیفی سبز رنگ هستند. در این مقاله شما را با مفهوم لیزر آرگون شبکیه و کاربردهای آن آشنا خواهیم کرد.
فرآیند درمان
از آنجایی که درمان به وسیله لیزر یک درمان سرپایی است ، ابتدا به وسیله قطره های چشمی آن را بی حس می کنند، مردمک چشم گشاد می شود و سپس از لیزر استفاده می شود. بیمار باید بر روی صندلی چشم پزشکی قرار بگیرد، ابتدا دارای درد اندکی می باشد و بعد از اینکه لیزر انجام شد فرد می تواند به راحتی به منزل خود برود.
هنگامی که شبکیه چشم دچار آسیب و یا پارگی می شود حتی اگر دچار خونریزی هم شده باشد ظاهر چشم کاملا طبیعی جلوه می کند؛ اما بینایی چشم را تحت الشعاع قرار می دهد. بنابراین، چشم پزشک تنها می تواند تشخیص دهد که علت عدم صحیح دیدن و یا تاری دید چه می باشد و با تشخیص نوع بیماری، روش ها و راه های مناسب درمانی را پیشنهاد می دهد.
با کمک لیزر، نوری به صورت متمرکز بر روی بافتهای آسیب دیده تابانیده می شود معمولا لیزرهای گوناگون به وسیله بافت های بدن جذب می شوند، به همین دلیل روش درمانی بسیار مناسبی برای بیماری ها می باشند. برای افرادی که دارای مشکل رتینوپاتی دیابتی هستند، اشعه های لیزر روی بخش آسیب دیده قرار می گیرد و موجب بسته شدن رگ هایی که نشتی داده اند می شود و به این ترتیب ورم شبکیه کاهش می یابد. به این نوع روش درمانی فوتوآگولاسیون گفته می شود. این عمل جراحی را در مطب چشم پزشکی یا بیمارستان انجام می دهند.
اگر عارضه رتینوپاتی دیابتی در مراحل اولیه خود باشد روش لیزر می تواند مشکل بینایی را زودتر برطرف کند. اما اگر بیماری رتینوپاتی دیابتی سریعا تشخیص داده نشود و پیشرفت کند باز هم روش جراحی به کمک لیزر می تواند مشکلات دید فرد را تاحدی حل کند و تاثیر گذار باشد.
بعد از عمل لیزر درمانی بهتر است که فرد از عینک مخصوصی استفاده کند و دیگر نیازی به استفاده از قطره چشمی نیست؛ ولی اگر قبل از عمل از قطره مخصوصی استفاده می کرده بعد از عمل هم با صلاح دید پزشک می تواند مصرف کند.
عوارض بعد از عمل لیزر درمانی شبکیه
از مهمترین عوارض بعد از عمل شبکیه چشم تاری دید می باشد که معمولا با گذشت چند ساعت بهبود می یابد. اما عوارض دیگری نیز وجود دارند که شامل موارد زیر می شوند:
- حساسیت به نور
- دیدن لکه های سیاه در چشم
- دیدن لکه های رنگی
- تغییر دید رنگ
- کم شدن دید فرد در تاریکی و غیره که با گذشت زمان کوتاهی بهبود می یابند.
نتیجه گیری
میزان تاثیر روش درمانی با لیزر آرگون به شدت آسیب شبکیه بستگی دارد و بعد از انجام روش درمانی در مدت زمان کوتاهی علایم موجود در دید درمان و برطرف می شوند. این مدت بهبود در بیماران مختلف فرق می کند. برای اینکه روش لیزر درمانی تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد معمولا از لیزر آرگون استفاده می کنند. اگر بعد از عمل لیزر شبکیه چشم از بیمار به درستی مراقبت شود و فرد تمامی نکات خاصی را که دکتر می گوید رعایت کند سریع تر بهبود می یابد.