کنژنکتیویت یا التهاب ملتحمه چیست؟
امروز در کلینیک چشم پزشکی هما راجع به اینکه کنژنکتیویت یا التهاب ملتحمه چیست؟ صحبت خواهیم کرد. لطفا با ما همراه باشید. غشایی شفاف و نازک به نام ملتحمه یا کنژنکتیوا بخش قدامی سفید چشم ها و همچنین سطح داخل پلک ها را می پوشاند.به التهاب ملتحمه کنژنکتیویت نیز گفته میشود. منشاء پیداش کنژنکتیویت می تواند عوامل ویروسی ، باکتریایی و یا آلرژیک باشد.
1-کنژنکتیویت باکتریایی:
این نوع التهاب ملتحمه بسیار مسری است و چشم های فرد مبتلا به آن، قرمز شده و با ترشح چرک همراه خواهد بود.در افرادی که کنژنکتیویت باکتریایی بروز می کند ، پلک های بیمار در هنگام صبحدم (زمان بیدار شدن ) به علت ترشحات چشمی حالت چسبنده پیدا می کند.در این نوع التهاب ملتحمه ، تورم و درد در اطراف گوش سمت چشم درگیر ، بسیار مرسوم و شایع می باشد.
2-کنژنکتیویت ویروسی:
دلیل پیدایش کنژنکتیویتهای ویروسی ، ویروس هایی هستند که انسان را به سرما خوردگی مبتلا می کنند میزان مسری بودن این نوع از التهاب ملتحمه نیز بسیار بالاست و منجر به قرمز شدن چشم ها و ترشح چشم می شود.علایم کنژنکتیویت های باکتریایی نسبت به کنژنکتیویت ها ی ویروسی شدیدتر هستند .کنژنکتیویت های ویروسی بیشتر در بزرگسالان مشاهده می شود و بیشترین حالت التهاب ملتحمه در بزرگسالان از این نوع می باشد.در درمان این نوع از التهاب ملتحمه از آنتی بیوتیک استفاده نمی شود.
3-کنژنکتیویت آلرژیک:
کنژنکتیویت آلرژیک برخلاف سایر التهاب های ملتحمه ، مسری نیست و در اثر حساسیت بدن فرد نسبت به یک ماده آلرژی زا ایجاد می شود.گرده گل ها و گیاهان در بروز این بیماری تاثیر گذار است.این نوع از التهاب ملتحمه در فصل بهار شیوع بیشتری دارد.علایم و نشانه های هر نوع کنژنکتیویت ، باسایر انواع دیگرآن متفاوت است .
به طور مثال درد چشم ها در کنژنکتیویت باکتریایی منجر به پوسته شدن روی پلک ها و تورم ترشح چرک های زرد یا سبز رنگ از چشم ها می شود.کنژنکتیویت باکتریایی می تواند در یک چشم یا هر دو چشم بصورت همزمان نمایان شود.در کنژنکتیویت ویروسی نیز علایم مورد اشاره ممکن است بروز کند اما ترشحات کمتری را ایجاد می نماید و بیشتر یک چشم را درگیر می کند البته بروز آن در هر دو چشم نیز مشاهده شده است .در کنژنکتیویت های آلرژیک علایمی چون خارش ، قرمز شدن چشم ها ، اشک ریزش ،آبریزش بینی ، تورم و در چشم ها دیده می شود .حتی ممکن است فرد مبتلا به التهاب ملتحمه دچار تاری دید خفیف ناشی از ترشحات چشمی شود.
تشخیص کنژنکتیویت ها چگونه انجام می شود ؟
چشم پزشک از طریق معاینه چشم ، انواع مختلف کنژنکتیویتها را تشخیص خواهد داد.مهم این است که در صورت بروز این نوع بیماری در خانواده به دلیل مسری بودن اکثر آنها مراقب باشیم تا به دیگران سرایت نکند.
درمان کنژنکتیویت چیست؟
اولین اقدام برای درمان کنژنکتیویت این است که به دلیل مسری بودن کنژنکتیویت های باکتریال و ویروسی، از سرایت آنها به دیگران خودداری کنیم و از جمله کارهایی که برای عدم انتقال این بیماری به دیگران باید انجام داد:
- شستن مداوم دست ها و عدم تماس و مالش چشم ها .
- از حوله و لوازم شخصی بصورت مشترک استفاده نشود .
- از لوازم آرایشی بصورت مشترک استفاده نشود.
- شخص مبتلا به کنژنکتیویت نباید در مدت ابتلا به این بیماری از لنز تماسی استفاده نماید و بهتر است پس از درمان نیز لنز خود را عوض کند .
- بهره جویی از کمپرس سرد جهت کاهش درد چشم مخصوصاً در انواع کنژنکتیویت های ویروسی و باکتریایی .
- رعایت دقیق نکاتی که چشم پزشک برای تسریع درمان توصیه می نماید.
- استفاده به موقع و صحیح از داروهایی که چشم پزشک تجویز می نماید.
آیا کنژنکتیویت ها بصورت خود به خود نیز درمان می شوند؟
اگر التهاب های ملتحمه از نوع باکتریال یا ویروسی باشند بصورت خود به خودی نیز درمان می شوند البته در نوع باکتریال ،استفاده از آنتی بیوتیک ها در تسریع پروسه درمان نقش مهمی را ایفا می کند.گاهی نیز برای درمان کنژنکتیویت های ویروسی ممکن است پماد های موضعی استروئیدی تجویز شود.کنژنکتیویت های آلرژیک نیز بصورت خود به خودی درمان خواهند شد اما بهتر است برای تسریع درمان ، قطره های ضد آلرژی و قطره های اشک مصنوعی تجویز شود و بهتر است فرد ،کمتر در مکان های آلرژی زا حضور یابد و برای کاهش درد نیز از کمپرس سرد استفاده شود.
و