ماکولوپاتی چشم در دیابت، نشانه ها و درمان
بیماری دیابت معمولا بر روی چشم بیمار تاثیر مستقیمی می گذارد و معمولا عامل اصلی نابینایی در بزرگسالان دیابت است. در دیابت مشکلات متعددی برای چشم به وجود می آید که یکی از این بیماری های چشمی، ماکولوپاتی می باشد. جهت اطلاعات جامع و دقیق تر تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
ماکولوپاتی چیست؟
این بیماری چشمی سبب کاهش دید می شود و به گونه ای در وضعیت دید افراد دیابتی تاثیرات مخرب و منفی را بر جای می گذارد. شاید در ذهن شما سوال ایجاد شود که ماکولوپاتی چگونه به وجود می آید؟ ماکولوپاتی زمانی به وجود می آید که ماکولا، توسط بیماری دیابت تحت تاثیر قرار بگیرد.
ماکولا اصلی ترین قسمت شبکیه چشم می باشد که توسط این ناحیه می توان دید بهتری نسبت به فعالیت هایی همچون رانندگی کردن و یا خواندن کتاب و …داشت. پس در نتیجه می توان گفت که ماکولوپاتی خیلی بر روی بینایی تاثیر گذار می باشد، به طوری که فرد دیابتی دیگر قادر به خواندن کلمات ریز و انجام کارهای ظریف نمی باشد. این بیماری معمولا هردو چشم را در زمان های مختلف درگیر می کند. در صورتی که فرد مبتلا به دیابت دچار کاهش بینایی شود، باید برای جلوگیری از بروز خطرات احتمالی در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه نماید. پزشک نیز با انجام معاینات بالینی، وجود ماکولوپاتی را تشخیص می دهد.
نشانه های ماکولوپاتی
نشانه ها و علائم متعددی وجود دارند که با توجه به این علائم می توان تشخیص داد که آیا به ماکولوپاتی دچار هستید و یا خیر. یکی از رایج ترین نشانه هایی که در افرادی که دچار ماکولوپاتی می باشند وجود دارد، تاری در دید می باشد.
ماکولوپاتی در افراد دیابتی سبب می شود تا فرد نتواند به طور واضح اجسام اطراف خود را مشاهده نماید به عبارتی زمانی که به اطراف خود نگاه می کند تصاویر تاری را مشاهده می نماید.
یکی دیگر از نشانه هایی که با توجه به آن می توان به بیماری ماکولوپاتی پی برد این است که فرد دیابتی هنگامی که به اجسام اطراف خود نگاه می کند نمی توانید شکل اجسام اطراف خود را تشخیص دهد و ممکن است که اجسام اطراف خود را به شکل دیگری مشاهده نماید.
تشخیص ندادن رنگ ها نیز از نشانه های وجود ماکولوپاتی در افراد دیابتی می باشد، افرادی که دچار این مشکل می باشند نمی توانند به درستی رنگ ها را تشخیص دهند و به نحوی اختلال در تشخیص رنگ ها به وجود می آید.
درمان ماکولوپاتی
درمان ماکولوپاتی از طریق کنترل قند خون و فشار خون از جمله رایج ترین روش های درمانی می باشد که می توان در پیش گرفت. همچنین از روش های درمانی دیگری همچون فوتوکوآگولاسیون( لیزر شبکیه چشم ) ، ویترکتومی برای درمان ماکولوپاتی استفاده می شود، که در ادامه به بررسی این نوع روش های درمانی می پردازیم.
فوتوکوآگولاسیون لیزری
استفاده از این روش درمانی باعث می شود تا احتمال از دست دادن بینایی کاهش یابد.در روش فوتوکوآگولاسیون، پزشک معالج توسط لیزر در مشیمیه بیمار سوختگی های میکرونی را ایجاد می نماید و با این کار احتمال از دست دادن بینایی فرد مبتلا به دیابت را کاهش می دهد. همچنین در روش جدیدتر فوتوکوآگولاسیون سوختگی در ناحیه پشت چشم با انرژی کمتری انجام می شود و به همین دلیل آسیب کمتری به چشم وارد می شود. از لیزر های مختلفی جهت انجام این روش درمانی استفاده می شود که از رایج ترین لیزر ها در انجام این روش می توان به لیزر دیود و یا لیزر آرگون اشاره کرد.
ویترکتومی
یکی دیگر از روش هایی که از آن جهت بهبود وضعیت بینایی در افراد دیابتی استفاده می شود ویترکتومی نام دارد. در برخی مواقع دیابت سبب خونریزی و کشیدگی بر روی شبکیه می شود که در این مواقع از جراحی ویترکتومی برای چشم فرد دیابتی استفاده می شود.
در جراحی ویترکتومی، خون و باقی مانده هایی که از حاصل عفونت می باشد را از درون چشم خارج می کنند. که این عمل سبب بهبود وضعیت چشم فرد دیابتی می شود البته میزان بهبود فرد پس از جراحی به عواملی بستگی دارد.
میزان آسیبی که به شبکیه چشم وارد شده یکی از فاکتور های مهمی می باشد که در میزان بهبود چشم فرد تاثیر گذار است. با توجه به این که قبل از جراحی از بی حسی های موضعی و یا بیهوشی استفاده می شود فرد در حین جراحی دچار درد نمی شود. اما بدیهی است که بعد از انجام این جراحی سخت و به اصطلاح پیچیده فرد دچار درد در ناحیه چشم می شود.
کلام پایانی
اگر شما نیز جز افراد مبتلا به بیماری دیابت می باشید. باید بدانید که دیابت خطرات بسیاری را برای بینایی چشم به وجود می آورد و در برخی مواقع نیز منجر به نابینایی کامل فرد می شود. پس اگر مبتلا به این بیماری می باشید سعی کنید هرچند وقت یک بار به دکتر مراجعه نمایید و از وضعیت چشم های خود آگاه شوید زیرا معمولا مشکلات چشمی دارای علائم خاصی نمی باشند و شما ممکن است خیلی دیر متوجه مشکل چشم خود شوید که در این صورت روند درمان شما مسلما سخت تر خواهد بود و احتمال از دست دادن بینایی شما افزایش می یابد.